Potraviny rozpouštějící kosti, kterým se senioři musí vyhnout. A co mohou udělat pro podporu svých kostí?
Státní Zdravotní ústav uvádí, že přibližně 1 milion České populace má špatnou hustotu kostí. Často je prvním příznakem špatné hustoty kostí zlomenina a v tomto okamžiku je mnohem obtížnější zlepšit zdraví kostí. Zlomeniny ve skutečnosti nejen znesnadňují zlepšení zdraví kostí – ale v určitém věku mohou zlomeniny kostí vést u seniorů (podle statistiky každá druhá) k trvalé ztrátě nezávislosti a doživotní závislosti na dopomoci.
Statistiky z průzkumu ukazují, že rizika se zvyšují s věkem.
Osteoporózou onemocní každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let. Ve věku nad 70 let je to již každá druhá žena.
Bez komplexní výživy nemohou klouby dlouhodobě plně fungovat, proto je vhodné poohlédnout se po doplňcích stravy, které pokryjí vysoké nároky našeho těla na živiny. Jedním z nich je český výrobek Ostefit. Najdete v něm opravdového pomocníka v péči o vaše klouby.
Kloubní výživa Ostefit obsahuje v denní dávce 2700 mg kolagenu a 130 mg vitaminu C, což odpovídá 162,5 % doporučené denní dávky. Dále obsahuje také další prospěšné látky, které se nacházejí v kloubech a kostech jako je MSM, Glukosamin sulfát a Chondroitin sulfát. Podívat se na tento produkt pro klouby můžete kliknutím na odkaz zde.
Pojďme se podívat na konkrétních 5 případů potravin, kterým byste se měli vyhnout.
1. Sycené nápoje
Nealkoholické nápoje (ano, dokonce i dietní soda) jsou plné kyseliny fosforečné, která způsobuje zvýšení hladiny kyselosti krve. Výsledkem je, že tělo vytahuje vápník z našich kostí, aby vrátilo hladinu kyselosti do normálu. Aby toho nebylo málo, téměř všechny nealkoholické nápoje postrádají vápník. Spojte to se skutečností, že také zvyšují vylučování vápníku v naší moči, a je snadné vidět, jak tyto nebezpečné nápoje působí jako dvojnásobná rána pro zdraví kostí a vystavují seniory vážnému riziku rozvoje chátrajících kostních onemocnění.
2. Kuchyňská sůl
Zatímco sodík hraje důležitou roli v našem celkovém zdraví, nadměrná konzumace kuchyňské soli nebo nadměrné množství potravin s vysokým obsahem sodíku může představovat velkou překážku pro pevnou kostru.
Výzkum zjistil, že ženy po menopauze s dietou s vysokým obsahem soli ztrácejí více kostních minerálů než jiné ženy stejného věku. Studie ukazují, že běžná kuchyňská sůl, nejen sodná, způsobuje ztrátu vápníku a časem oslabuje kosti. To je důležité, protože lidé přijímají asi 90 % sodíku prostřednictvím soli. Dostáváme také asi dvakrát více sodíku, než bychom měli. Studie zveřejněná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition v prosinci 2016 zjistila, že účastníci, kteří měli ve zvyku jíst slaná jídla, byli náchylnější k osteoporóze, což je stav, který způsobuje řídnutí kostí. Obecně řečeno, na každých 2300 miligramů sodíku, které přijmeme, se asi 40 miligramů vápníku ztratí močí – což je pro seniory velký problém. Doporučujeme omezit užívání soli na nezbytné minimum.
TIP: Vyzkoušejte silnou kloubní výživu pro seniory Ostefit
3. Nadměrná konzumace kofeinu
Při nadměrném požití může kofein začít vyluhovat vápník z kostí a oslabit jejich sílu. V průměru můžeme ztratit až 6 miligramů vápníku na každých 100 miligramů kofeinu, které zkonzumujeme. To není taková ztráta jako sůl, ale pro milovníky kávy, kteří nejsou ochotni pohnout s příjmem kávy – je to znepokojivé. Pro srovnání, šálek kávy o objemu 470 ml může poskytnout 320 miligramů, což překračuje denní doporučené množství, pokud jde o podporu silných a zdravých kostí. Dobrou zprávou je, že omezení příjmu kofeinu na 300 miligramů denně (při konzumaci odpovídajícího množství živin pro obnovu kostí) může pomoci kompenzovat ztráty způsobené nadměrným příjmem kofeinu. Závislým na kávě může také pomoci postupné snižování příjmu kofeinu pitím napůl běžné a napůl bezkofeinové kávy.
4. Hydrogenované oleje
Hydrogenované oleje jsou umělé tuky vyrobené kontaminací rostlinných olejů plynným vodíkem pod super vysokým tlakem – což vytváří syntetické trans-tuky blokující tepny. Tuto umělou formu trans-tuků nelze zaměňovat s přirozeně se vyskytujícími trans-tuky. v živočišných produktech a kokosovém oleji – Je prokázáno, že přirozeně se vyskytující trans-tuky podporují naše zdraví, zatímco syntetická verze může způsobit vážné škody. Je to proto, že syntetické zpracování používané k výrobě hydrogenovaného oleje ničí veškerý přirozeně se vyskytující vitamín K v rostlinných olejích. A protože vitamín K je nezbytný pro silné kosti, odborníci doporučují zcela vynechat jakékoli potraviny, které obsahují nepřirozené trans-tuky (například rychlé občerstvení, mražené potraviny, pečivo a většinu smetany do kávy zakoupené v obchodech).
5. Pšeničné otruby
Stejně jako fazole obsahují pšeničné otruby vysoké hladiny fytátů, které mohou bránit tělu vstřebávat vápník. Na rozdíl od fazolí jsou však 100% pšeničné otruby jedinou potravinou, která zřejmě snižuje vstřebávání vápníku v jiných potravinách konzumovaných ve stejnou dobu. Například při konzumaci 100% cereálií z pšeničných otrub s obohaceným mlékem je schopnost těla absorbovat vápník z mléka drasticky snížena.
Co mohou senioři udělat pro podporu svých kostí
Dospělý člověk má 206 kostí tvořených vápníkem, kolagenovým proteinem a dalšími minerály. Naneštěstí se špatné zdraví kostí stalo poněkud epidemií – což vede k hrozným nehodám, zlomeninám a pádům, což způsobuje, že mnoho starších lidí ztratí životní nezávislost dříve.
Co s tím? Podívejte se na rady přímo od Státního zdravotního Ústavu:
Stravujte se pestře – ke každému jídlu doplňte zeleninu a ovoce, pravidelně konzumujte ryby (2x týdně), maso, luštěniny, ořechy, vejce a mléčné výrobky jako zdroje bílkovin. Solte střídmě.
Konzumujte mléko a mléčné výrobky alespoň 2x denně (např. sklenice mléka a jogurt nebo jogurt a pečivo s plátky sýra apod.) Jídelníček doplňte jinými zdroji vápníku (brokolice, mák, kapusta, květák, kedluben, mandle, sardinky s kostmi).
Nevyhýbejte se pití tvrdé vody.
Pravidelně se věnujte fyzické aktivitě alespoň 30 minut denně. Vhodná je rychlá chůze doplněná o kompenzační cvičení (posilovací a protahovací). Doporučený počet kroků je 10 000 za den.
Zajištěte priměřenou dávku vitaminu D slunečním osvitem, stravou, vitaminovými přípravky
Podle možností se vystavujte pravidelně slunečním paprskům. Přibližně 30 minutové slunění rukou a nohou či paží a tváře stačí k vytvoření potřebné dávky vitami- nu D. V zimě se ale tato doba zdvojnásobí. Kromě slunění doplňujte vitamin D pravidelně vejci, tučnými rybami nebo mlékem (nejlépe obohaceným o vitamin D).
Kloubní výživa Ostefit obsahuje v denní dávce 4,5 µg vitaminu D3, což odpovídá zhruba 90 % doporučené denní dávky.
Podpořte regeneraci kloubů
Každodenně zatěžovaným kloubům je třeba poskytnout dostatečné množství kolagenu pro jejich regeneraci. Tělo neustále obnovuje poškozené struktury a nebude-li mít potřebný materiál, respektive dostatek kolagenu ze stravy, nemůže dojít k opravě. S kolagenem také úzce souvisí vitamin C, neboť ten odpovídá za pevnost kolagenních vláken.
Bez komplexní výživy nemohou klouby dlouhodobě plně fungovat, proto je vhodné poohlédnout se po doplňcích stravy, které pokryjí vysoké nároky našeho těla na živiny. Jedním z nich je český výrobek Ostefit. Najdete v něm opravdového pomocníka v péči o vaše klouby.
Kloubní výživa Ostefit obsahuje v denní dávce 2700 mg kolagenu a 130 mg vitaminu C, což odpovídá 162,5 % doporučené denní dávky. Dále obsahuje také další prospěšné látky, které se nacházejí v kloubech a kostech jako je MSM, Glukosamin sulfát a Chondroitin sulfát. Podívat se na tento produkt pro klouby můžete kliknutím na odkaz zde.